1: Creëer een positieve mindset

Wil je met je slechte gewoontes aan de slag gaan? Ga er dan positief instaan en denk niet van ''ik moet niks'' of ''ik mag niks". Dat werkt negatief en bezoemt angst in om te falen. Formulier de veranderingen positief. Tegen jezelf zeggen dat je liever de gezonde keuze wilt maken.

2: Doe het stapje voor stapje

Wil je van slechte gewoontes afkomen. Begin dan met kleine stappen. NIks kan in een keer veranderen. Kies dan dus eerst een klein iets om mee te beginnen. Als je bijvoorbeeld meer in beweging wilt komen. Dan kan je beter 10 minuten gaan lopen dan dat je opeens tegen jezelf zegt dat je uren gaat lopen. Als je begint met 10 minuten kun je altijd jezelf per week upgraden. eerste week doe je bijvoorbeeld 10 minuten en de tweede week gooi je er 5-10 minuten bij op. Doe het lekker op jou eigen tempo waar jij je prettig bij voelt.

3: Informeer anderen

In je eentje aan slechte gewoontes werken kan aardig lastig zijn. Het is dan ook zeker fijn een steuntje in je rug te krijgen van familie, vrienden of collega's. Dit motiveert je meer om de juiste keuze te maken. Daarnaast krijg je ook wat sociale controle die je gemotiveerd kan houden op lastige momenten

4: Maak je nieuwe gewoonte aantrekkelijk

Wil je graag meer gaan bewegen? Maar slaag je na een paar pogingen al niet meer jezelf er toe te zetten? Combineer dan het afleren van een slechte gewoonte met iets aantrekkelijks. Spreek je wel eens met vrienden of vriendinnen af thuis of in een café om even bij te kletsen of voor een drankje? Verander dan deze routine door met die vriend of vriendin af te spreken bij de sportschool, tennisbaan of lekker in het zwembad. Zo heb je alsnog de tijd met je vriend of vriendin, maar dan is het niets doen vervangen moet een goede gewoonte. Zo kunnen jullie elkaar helpen om deze gewoonte ook samen door te zetten. Klik hier om terug te gaan naar 5 slechte gewoontes

5: Gun jezelf tijd om te veranderen

Om een slechte gewoonte af te leren of een nieuwe gewoonte aan te leren heb je tijd nodig. Verwacht dus niet dat je binnen 1 a 2 weken deze nieuwe leefstijl een gewoonte is geworden. Gemiddeld duurt het 66 dagen tot een nieuwe routine in je systeem zit. Zo blijkt uit een onderzoek door Philippa Lally en anderen van de University College of London dat gepubliceerd is onder de titel: ‘How are habits formed: Modelling habit formation in the real world’. Daarbij is het wel een voorwaarde dat je gewoonte dagelijks doet, zodat het een vaste plek in je systeem kan krijgen. Waar je op een geven moment niet meer over na hoeft te denken.

6: Ken je zwakke punten

Ander gedrag aanleren, is best moeilijk. Of je nou minder wilt snoepen, meer wilt bewegen, vroeger op wilt staan, enzovoort. Het is nooit zo makkelijk als het lijkt. Vooraf moet je al een inventarisatie maken van mogelijke valkuilen. Vind hier oplossingen voor om op die zwakke momenten de baas over jezelf te zijn. Maak bijvoorbeeld een lijst van leuke dingen die je kan gaan doen als je de slechte gewoonte weer bij je omhoog komt. Als je dan een zwak moment heb, kun je die lijst gebruiken om iets leuks te gaan doen en jezelf af te leiden van de slechte gewoonte. Jezelf in die zin belonen, zorgt voor een goed gevoel en een kleinere kans dat je slechte gewoonte terugkomt.

7: Blijf gemotiveerd en beloon jezelf regelmatig

Gewoontes afleren en volhouden moet natuurlijk wel leuk blijven. Dat zorgt ervoor dat je ook gemotiveerd blijft om door te gaan. Beloon je zelf dan ook regelmatig als je op het goede pad bezig bent. Zo blijft het leuk om aan die nieuwe gewoontes te werken.
Heb je ervaring met het afleren van je slechte gewoonte? Ik ben benieuwd hoe je het hebt aangepakt. Geef je reactie of deel je tips via contact. Ik reageer persoonlijk hier op!

8: Stel een concreet en duidelijk doel

Een goed begin is het halve werk. Bereid je daarom goed voor als je van een slechte gewoonte wilt afkomen. Welke nieuwe gewoonte wil je dan jezelf aanleren? Ga het probleem te lijf en noteer alles. Noteer duidelijk je doelen wat wil je bereiken en hoe wil je dit gaan doen? Bijvoorbeeld: je zegt ik wil per dag 20 min joggen en niet: Ik wil over een aantal maanden fit zijn. Dat is te breed geformuleerd voor jezelf. Bedenk ook waarom je deze nieuwe gewoonte wilt bereiken en wat voor voordelen dit jou kan opleveren. Visualiseer een mogelijk einddoel. Hoe ziet het leven er voor jou uit nadat je die slechte gewoonte heb verplaats voor een goede nieuwe gewoonte? Blijf positief en blijf realistisch.

Heeft deze site jou geholpen om jezelf te verbeteren en wil jij een grote stap maken in jou leven door online geld verdienen? Check dan deze website!

Wil jij nog een site bekijken die ook relevante informatie verleend over jou gezondheid en stress? Check dan deze pagina

De 8 beste manieren om van slechte gewoontes af te komen!